dimecres, 29 de maig del 2013

PA DE PAGÈS CATALÀ


AMB AQUESTA RECEPTA VAIG CONCURSAR AL PROGRAMA DE TV3 `CUINES '


 PASTA DE FULL AMB FORMATGE I PERNIL DOLÇ



Ingredients



         1 làmina de pasta de full
         formatge tendre
        
         pernil dolç tallat prim
         ou


        
Elaboració


   
Es col·loca la làmina de pasta de full sobre paper d'enfornar,

se li passa el corró, es punxa tot el amb una forquilla.

Es reparteix el pernil sobre la massa.

A continuació es reparteix el formatge tendre tallat prim sobre el pernil.

S'enrotlla i es pinta amb ou batut.

Coure al forn de 15 a 20 minuts, segons forn.
i.....

Fet!

TRANSGÈNICS




Saps com conservar els aliments?


Els aliments transgènics procedeixen d'organismes als quals se'ls han modificat els gens. ¿I per què? Per aconseguir alguna propietat de la qual mancaven (plantes més resistents a insectes) o per potenciar una propietat que ja tenen (cereals amb un alt contingut en proteïnes).
La majoria dels organismes genèticament modificats pertanyen al món vegetal, però també hi ha animals transgènics, com salmons que arriben a una grandària superior al de la seva forma natural o ovelles que donen més llana.
Seguretat per al consum humà
La principal preocupació que provoquen aquests productes és la seva seguretat: si poden afectar la salut del consumidor i al medi ambient. Per evitar possibles riscos, l'Organització per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) i l'Organització Mundial de la Salut (OMS) han dictat normes sobre la seva ocupació en l'alimentació i avaluat a fons l'impacte del seu consum.
No hi ha cap dada científica que indiqui que aquests aliments suposin una amenaça per a la salut del consumidor, inclòs el nen. Tanmateix, les autoritats sanitàries obliguen a advertir en l'etiquetatge dels productes elaborats si porten ingredients genèticament modificats.
Risc per al medi ambient
Pel que fa al risc ambiental, sembla ser que en els llocs on aquests aliments es cultiven, de vegades es produeix una transferència de gens de la varietat modificada a la silvestre: l'espècie transgènica avança i l'autòctona desapareix, això és, es produeix una pèrdua de biodiversitat.
De moment són pocs els transgènics que arriben a la nostra taula, i aquests s'han d'identificar en l'etiquetatge. Els pares podem decidir si els consumim o no i, si preferim no prendre'ls, existeixen alternatives.


Per: José Manuel Moreno Villares. Pediatra i metge adjunt de la Unitat de Nutrició Clínica de l'Hospital Matern Infantil 12 d'Octubre de Madrid.


divendres, 24 de maig del 2013

RECEPTES CIRERES


ENTRANT
Gaspatxo de cireres, anxoves, festucs i formatge gelat



Ingredients per a 4 persones: 

• 8 tomàquets madurs 
• 1/2 ceba tendra 
• 1/2 pebrot verd petit 
• 1 llesca de pa sense crosta i seca 
• 1/4 de gra d’all 
• 4 cullerades d’oli d’oliva 
• 1/2 cullerada de vinagre de Xerez 
• sal 
• 200 g de polpa de cireres (naturals o confitades) 
• 200 g de formatge fresc amb 
• sal (congel·leu-lo) 
• 1 cullerada d’oli d’alfàbrega (oli i fulles d’alfàbrega) 
• 1 festucs 
• 4 anxoves

Preparació:
Tritureu amb el túrmix els tomàquets, la ceba, el pebrot, l’all i el pa. Quan sigui fi, afegiu-hi l’oli, la sal i el vinagre i després el suc de les cireres. Remeneu-ho amb cullera o batedora, no amb el túrmix. Per a l’oli d’alfàbrega: passeu una mica d’oli i fulles d’alfàbrega pel túrmix. Deixeu-ho reposar entre 12 i 24 h. Muntatge: poseu al fons del plat trossets d’anxova, trossets de festucs i a sobre el gaspatxo de cireres. A sobre, però al costat, ratlleu-hi, molt fi, el formatge que heu congelat (ha de quedar molt volàtil). A sobre de tot, poseu-hi unes gotes d’oli d’alfàbrega. i.....


FET !



APLEC DEL CARAGOL

LLEIDA






SI PODEU NO US HO PERDEU

LES CIRERES






Per veure-les i tastar-les





Entre finals de maig i el mes de juny, a les zones productores se celebren nombroses festes i fires dedicades a la cirera, perquè tothom en pugui conèixer de primera mà les diferents varietats i les possibilitats gastronòmiques que ofereix, com pa, coques, pastissos, licors, confitures i altres especialitats.
  • 28a Festa de la Cirera de Santa Coloma de Cervelló (Baix Llobregat). 24, 25 i 26 de maig.
  • Exposició de cireres de Sant Climent de Llobregat (Baix Llobregat). 25 i 26 de maig.
  • 10a Festa de la Cirera de Paüls (Baix Ebre). 31 de maig i 1 i 2 de juny.
  • Festa de la Cirera a Torrelles de Llobregat (Baix Llobregat). 1 i 2 de juny.
  • Festa de la Cirera del Papiol (Baix Llobregat). 1 i 2 de juny.
  • Fira de la Cirera de la Salzedella (Baix Maestrat). 1 i 2 de juny.
  • Fira-mercat de la Cirera de Terrades (Alt Empordà). 2 de juny.
  • Fira de la Cirera de Llers (Alt Empordà). 8 i 9 de juny.
  • Jornades Gastronòmiques de les Cireres de Caldes de Montbui (Vallès Oriental). Del 14 de juny al 14 de juliol.
  • Festa de la Cirera de Miravet (Ribera d'Ebre). 16 de juny.
  • Fira de la Cirera d'en Roca d'Arenys de Munt (Maresme). 24 de juny.



Algunes adreces on trobar productes elaborats amb cireres
On comprar
El Petit Forn de Pa. Major, 21. Terrades (Alt Empordà). Tel. 972 56 91 77. Pans artesans, entre els quals en trobareu de cireres.
Casa Gispert. Sombrerers, 23. Barcelona. Tel. 93 319 75 35. Cireres confitades sense almívar, melmelada de cireres…
Montserrat Rull. Hospital, 5. Alforja (Baix Camp). Tel. 977 81 60 38. Melmelades, com la de cireres.
Bernau Herbes. General Güell, 13. Cervera. Tel. 973 53 15 15. Hi trobareu melmelada de cireres i cireres al brandi.
Bionyam. Travessera de Gràcia, 315. Barcelona. Tel. 93 476 54 38. Productes ecològics, com iogurts vegetals (de soja i cireres, per exemple).
La Maison Belge. Montseny, 17. Barcelona. Tel. 93 237 26 39. Més de 250 tipus de cerveses belgues, moltes d’elaborades amb cireres.
Lehmann. Castelló, 8-14. Tortosa (Baix Ebre). Tel. 977 50 07 16. Licor de cireres i xocolata de Paüls.

On menjar
El Racó. Pocafarina, 20. Tel. 93 658 16 39. Sant Climent de Llobregat (Baix Llobregat).







dijous, 23 de maig del 2013

DINAR DE CARMANYOLA


DINAR DE CARMANYOLA,

FLAMENQUINES Y TRUITA DE PATATES



ELABORACIÓ

PER UNITAT

FER FILETS FINS DE LA PRESA DE PASTURA
ES GOLPEJA EL FILET, PERQUÈ QUEDI MÉS TENDRE.
COL · LOCAR AL CENTRE DEL FILET UN TALL DE  CANSALADA I UN TALL DE PERNIL.
S'ENROTLLA I PASSA PER OU BATUT I PA RATLLAT.
COL · LOCAR UNA PAELLA AL FOC I QUAN L'OLI ES CALENT FREGIR  I .........

FET!















diumenge, 19 de maig del 2013

GERMINATS


Germinats
Un jardí de vegetals minúsculs




Germinats


Cada cop més habituals al nostre rebost, els vam importar d’altres cultures que ja en consumien (la soja de l’Extrem Orient, el pèsol de l’Índia i el blat de l’Orient Mitjà). Avui, el ventall s’ha ampliat (alfals, ceba, all, rave, carbassa, etc.), fins a oferir-ne una veritable galeria on triar i remenar per aportar un toc d’originalitat a les presentacions, i també de sabor. Aquests vegetals es formen a partir de llavors sotmeses al procés de germinat, que, entre d’altres, n’augmenta el ferro i incorpora vitamines que ajuden la digestió.

Preu: 20 €/kg,
Temporades: Gener, Febrer, Març, Abril, Maig, Juny, Juliol, Agost, Setembre, Octubre, Novembre, Desembre

dissabte, 18 de maig del 2013

FIDEUS A LA CASSOLA, TOSSA DE MAR


De l'1 al 30 de juny
·      4a Campanya gastronòmica dels fideus a la cassola
Tossa de Mar (Selva)

Fideus a la cassola amb marisc
Amb llamàntol, amb aroma de carbó, de pescador, amb botifarra, amb cargols i conill o a la cassola. Els fideus es poden cuinar de maneres ben diverses i amb incomptables acompanyaments, i Tossa de Mar ho vol mostrar amb la seva quarta campanya gastronòmica dels fideus a la cassola.

De l’1 al 30 de juny, 17 restaurants del col·lectiu La Cuina Tradicional Tossenca es dedicaran a potenciar la cuina de sempre mitjançant menús on els fideus són els absoluts protagonistes, i n’hi haurà per a tots els gustos.

Els restaurants participants són Can Carlus, Can Pini, Capri, Castell Vell, Club Aire Libre, Cuina de l’Avia, El Portal, L’Ajustada, L’Àncora, Madrugada, Sa Muralla, Sa Proa, Santa Marta, Taverna de l’Abat, Túrsia, Victòria i Víctor.

  

Tossa de Mar (Selva)
972 34 01 08
·       














divendres, 17 de maig del 2013

PEIX BLAU


22a Campanya gastronòmica del Peix Blau Ganxó
Del 18 de maig al 16 de juny
Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà)




Sant Feliu es bolca amb el peix blau de la costa



ShutterstockEl peix blau és un aliment ric en omega-3, proteïnes i diverses vitamines. El salmó, la sardina, la tonyina o el bonítol, per citar només uns exemples, són productes molt sans que s’hauria de procurar incloure en la dieta. Sant Feliu de Guíxols es vol assegurar de que sigui així, i per això, del 18 de maig al 16 de juny, han organitzat per 22è any consecutiu la campanya del Peix Blau Ganxó.

Al llarg d’un mes, el peix blau serà el protagonista del menú que oferiran diversos restaurants d’aquest municipi pesquer de la Costa Brava. L’objectiu és fomentar el consum de diversos tipus de peix blau i donar a conèixer tota la feina prèvia que s’ha de fer abans de gaudir-lo a taula.

Què es podrà menjar?
Alguns dels plats que es podrà degustar són el filet de verat amb salsa romesco, el marmitako de bonítol amb patates, l’arròs de sardines amb verdures, el carpaccio de peix espasa amb salsa de gorgonzola, la suprema de salmó a la papillota o els filets d’anxoves amb mozzarella, olivada i oli d’alfàbrega, entre moltes altres propostes.

On es podrà gaudir del peix blau?
Els restaurants que participen en la campanya oferint el menú, que oscil·la entre els 18 i els 42 euros, són: Bahia, Barcarola, Can Nadeu, Can Salvi, Cau del Pescador, El Gallo, La Cava, La Gaviota, La Pansa, La Taverna del Mar, Marabú, Molí de Vent, Nit i Dia, Nou Casino la Constància i Sant Pol. Paral·lelament, hi ha altres locals que ofereixen tastets com el còctel ‘Blue Sky’ o el bombó de peix blau.

Preu: A consultar


Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà)
972 32 70 00

Una taula parada en un domicili


Social Eaters, l’última xarxa social gastronòmica
Una manera de conèixer gent a través de la cuina en cases particulars o en restaurants escollits
Divendres, 17 de maig de 2013






Una taula parada en un domicili a l'espera dels 'social eaters'
Sociel Eaters



Tartaleta de fuet semidolç, crema de pèsols, ceviche de salmó, bacallà a l'estil de la Pili, sorbet de llimona al gin Xoriguer, aigua, cava, vi, cafè o infusions és la proposta de “sopar a la vora de la platja de Barcelona” que la Judit, enginyera de telecomunicacions, prepararà el proper dissabte 25 de maig. És un àpat per a deu persones, a 36 euros per cap, amb el qual l’anfitriona espera omplir la sala d’estar de casa seva de social eaters o menjadors socials. 

Després dels restaurants clandestins, dels cuiners a domicili, dels professionals que obren les portes de casa seva a petits grups i dels ciutadans que converteixen el seu pis en restaurants per a turistes, ara arriben els particulars que cuinen per a tot aquell que s’identifica amb l’etiqueta de menjador social. En aquest cas no es tracta d’instal·lacions socials, sinó d’amants del bon menjar amb ganes de compartir taula amb desconeguts a casa d’un cuiner amateur disposat a conèixer gent mitjançant la cuina. Els contactes entre els que posen els fogons i els que mengen s’estableix a través de la nova xarxa social Social Eaters, que ha escollit Barcelona com a ciutat per posar a prova aquest concepte.

La cultura col·laborativa s’estén i arriba a la restauració, un àmbit que facilita la bona entesa i les ganes de compartir i provar experiències. Social Eaters no només es mou entre pisos i cases particulars, sinó que també s’obre a restaurants i establiments disposats a fer passar una bona estona, amb un toc original en la crida al voltant d’una taula, a tot aquell que s’hi vulgui apuntar.

dimecres, 15 de maig del 2013

figa d'Aiguaire i oli Les Garrigues


Figa d'Alguaire
La fruita morada de coll allargassat


Fruita de temporada que, a les rodalies d’aquest poble del Segrià, sol ser de la varietat coll de dama o coll de senyora, que es caracteritza pel coll allargassat, però ample, i pel color negre de la pell. La polpa té un sabor dolç, que n’ha afavorit la promoció com a fruita fresca. Quan no és massa madura, pot ser un complement de les carns blanques si, oberta, la passem per la planxa i en caramel·litzem la superfície. Madura, és deliciosa amb algun ingredient salat, com unes anxoves de l’Escala o uns encenalls de pernil.

Preu: 10 €/kg,
Temporades: Agost, Setembre






Figa d'Alguaire




Oli DOP Les Garrigues
Un oli elevat a la màxima categoria per la Unió Europea



Va ser el primer oli a estar emparat, l’any 1975, per una denominació d’origen que, un any més tard, la Unió Europea reconeixia i elevava a la màxima categoria. Obtingut d’olives arbequina (mínim, un 90%) i verdiell, i per procediments mecànics (altrament, no podria ser verge extra), es presenta en dues variants. La primerenca, de color verdós i més afruitada, i la tardana, de color més groc i sabor més dolç. D’acidesa pràcticament nul·la, es recomana consumir-lo en cru, en amanides i com a element cru d’altres preparats. I no tan sols per l’aroma afruitat, el cos dens i les notes de sabor. Sabem que, quan s’escalfa, l’oli creix i permet fer uns fregits perfectes, però la calor també el pot alterar.
                                                           Oli DOP Les Garrigues

dimarts, 14 de maig del 2013

FESTA DEL MERCAT A LA PLAÇA

Festa del Mercat a la Plaça
Del 17 al 19 de maig
Amposta (Montsià)


Nikolay Dimitrov / depositphotos
Amposta retorna als seus orígens i es remunta a l’any 1908, amb la celebració de la cinquena Festa del Mercat a la Plaça. Es tracta d’una festa d’època, commemorativa, on es fa una recreació històrica del mercat de queviures i artesans del municipi de principis del segle XX. Les parades tradicionals i de productes típics de la comarca venen des d’embotits de tot tipus fins a fruites i verdures, passant pels llegums o el peix.

A banda de la part gastronòmica, seran tres dies plens d’activitats de tota mena, com per exemple concerts, cercaviles, jocs tradicionals, visites guiades, exposicions, tallers i un llarg etcètera.

La festa se celebra del 17 al 19 de maig; el divendres, l’horari és de 16 a 22 h, i el dissabte i el diumenge, de 10 a 22 h.

Plaça de l'Ajuntament

Amposta (Montsià)
977 70 00 57


Embotits exposats en una parada

dilluns, 13 de maig del 2013

MAYO, 2013

















XXIII Jornades gastronòmiques de l’Ostra del Delta
Del 4 al 19 de maig
L'Ampolla (Baix Ebre)

Ostres amb un toc de llimona
Yellowj / Shutterstock
L’ostra del delta és un dels productes del mar més reconeguts d’algunes de zones del Baix Ebre, com l’Ampolla. Per això, enguany se celebren de nou les jornades gastronòmiques de l’ostra, on del 4 al 19 de maig es retrà homenatge a aquests mol·luscs que tenen una fama més que merescuda.

XXIII Diada de l’Ostra
El diumenge 5 de maig se celebra la també 23a edició de la Diada de l’Ostra. Durant aquesta jornada, que comença a les 12.30 h al port, es degustaran fins a 2.500 kg d’ostra del delta mentre es gaudeix de música en viu. A més, durant la festa hi haurà una mostra en directe on es podrà visualitzar les diferents formes de cuinar l’ostra.

15 dies de jornades gastronòmiques
Paral·lelament a la Diada de l’Ostra, deu establiments oferiran, duran el temps que duren les jornades, un menú tancat on la protagonista, evidentment, serà l’ostra. Són menús ideats per mostrar la riquesa de la cuina del mar i de la zona. Per 28 euros, es podrà degustar plats com ara ostres amb vinagreta de cítrics, ostres del delta gratinades, arròs negre, arròs caldós amb llamàntol, ostres del delta amb gelatina de cava i escuma de llimona, tàrtar d’ostra en algues, entre moltes altres propostes.

Restaurants: Azara, Botavara, Can Piñana, Casa David, Casa Llambrich - Juani, Club Nàutic - Casa Montero, Del Mar - Flamingo, L'Ham, Pollastre i Sol - Llambrich

L'Ampolla (Baix Ebre)





·      Ostres amb un toc de llimona






Jornades gastronòmiques de la maduixa

De l'11 al 19 de maig
Lleida (Segrià)


Mentre la temporada de maduixes dura, s’ha d’aprofitar, tal com farà Lleida de l’11 al 19 de maig amb les jornades gastronòmiques dedicades a aquesta fruita. La maduixa de Lleida té una mida més petita que les convencionals, és delicada, vermella i dolça. I al llarg de vuit dies, 18 restaurants de la ciutat elaboraran més de 60 plats amb aquest producte de proximitat com a protagonista.

Els restaurants que s’han adherit a la iniciativa són Bonum, Cal Nenet, Can Miquel, Celleret del Segre, El Cau de Sant Llorenç, El Celler del Roser, El Mirador dels Camps Elisis, Ferreruela, Gastronomik 2.0, Hotel NH Pirineus, Hotel Zenit Lleida Restaurant Llavorsí, L'Àlzumar, La Huerta, Neoparc, Oasis, QR Cafè, Santbernart i Xalet Suís.


Lleida (Segrià)
902 25 00 50


Plats endolcits per la maduixa
Shutterstock