divendres, 27 de febrer del 2015

AMANIDA DE PASTANAGUES I JULIVERT AMB VINAGRETA






BO I SA

EMPLATAT






RECEPTA

INGREDIENTS



6 PASTANAGUES
UNES BRANQUES DE JULIVERT

VINAGRETA

5 CULLERADES SOPERES D'OLI D'OLIVA
EL SUC DE 1 LLIMONA
SAL I PEBRA



COM ES FA



RATLLAR LES PASTANAGUES NETES
TALLAR UNA MICA EL JULIVERT
POSAR EN UN BOL
TIRAR LA BARREJA DE LA VINAGRETA PER SOBRE REMENAR


I...


FET!



BUNYOLS AMB POMA RATLLADA





ELS PRIMERS BUNYOLS DE LA QUAREMA 

A TAULA







DETALL


RECEPTA
INGREDIENTS


500 g de farina
1 poma ratllada golden
150 g de sucre
100 ml d’anís dolç
una mica de sal
3 ous 1 llimona
1 cullerada de sucre de vainilla
50 g de mantega
150 ml de llet
1 sobre de llevat
1 culleradetes de matafaluga
 oli d’oliva per fregir

COM ES FA


Per a la massa: barregeu els ous, el sucre,
l’anís, la llet, la meitat de la pell de la llimona ratllada, la mantega, la sal, la matafaluga, la poma i, finalment, la farina.
Treballeu-ho a mà fins que veieu que la pasta sigui gairebé feta,
 i
al final afegiu-hi el Royal i acabeu-ho de pastar, fins que veieu que us queda la pasta homogènia.
Tot seguit, escalfeu l’oli amb la resta de la pell de la llimona en un atuell de ceràmica
i,
 abans que la pell estigui rossa, traieu-la i aneu-hi posant els bunyols amb una cullereta, per donar-los forma.
Espereu que quedin rossos a foc mitjà, perquè no quedin crus de dins. Una vegada freds, afegiu-hi sucre al gust i ja estan llestos per menjar.

I...


FET !

PA DE PESSIC DE IOGURT








DOLÇ I BO


CARAMELITZADA I UNS PINYONETS






SURT DEL FORN






EMPLATAT







RECEPTA


INGREDIENTS


3 ous
1 iogurt de llimona
oli d'oliva (1 mesura del iogurt)
sucre (2 mesures de iogurt)
farina (3 mesures de iogurt)
1 sobre de llevat 
1 llimona





COM ES FA 



Col · locar en un bol gran amb el sucre i bat bé amb una vareta manual (si no tens vareta, pots utilitzar una cullera de fusta).
Afegeix el iogurt i l'oli i segueix batent. Neteja la llimona i amb un ratllador, ratlla la pela sobre 
 la farina tamisada i el llevat , sobre la massa i barreja bé.
en un motlle  aboca dins la massa. Introdueix al forn (prèviament escalfat) 
a 180ºC durant 40 minuts.
Apaga el forn, retira el pa de pessic i deixa que es temperi. Passa un ganivet per les vores del motlle per treure fàcilment i Treure'l del motllo.

fer la mateixa quantitat de sucre i suc de llimona amb els pinyons 
 i 
coure uns minuts
distribueixes per sobre

I...


FET 

dilluns, 23 de febrer del 2015

CARXOFES AL FORN, GALTES AMB PATATES I PETIT CHOUX FARCITS DE NATA AMB GANACHE DE XOCOLATA


PRIMER, SEGON I POSTRES

SAFATA DE GALTES DE PORC AMB PATATES TRENCADES 
RECEPTA


COL·LOCAR OLI A L'OLLA WMF RÀPIDA
AFEGIR PEBROT VERMELL, PEBROT VERD, CEBA, BRANCA DE FARIGOLA
 I 
2 ALLS
TOT SEGUIT
AFEGIR LES GALTES  SALPEBRADES
COURE UN MINUTS SENSE TAPA
AFEGIR UN RAIG DE CONYAC
COURE FINS QUE S'EVAPORI  L'ALCOHOL
TAPAR L'OLLA 
QUAN ES VEGI LES 2 ANELLES   
PROGRAMAR 15 MINUTS
Obrir
AFEGIR LES PATATES A TROSSOS GRANS TRENCADES  NO TALLADES
PROGRAMAR
15 MINUTS MES
I
COL·LOCAR TOT EN UNA SAFATA DE FORN
FER UNA PICADA D'AVELLANES JULIVERT 1 ALL
SAL I PEBRE
I


RESERVAR

ESCALFAR AL FORN I SERVIR

I ...


FET!

CARXOFES

RECEPTA


TALLAR LES CARXOFES PER LA MEITAT
POSAR UN ALL PETIT SOBRE CADA MEITAT
SALPEBRAR
I
RUIXAR AMB OLI   D'OLIVA

Enfornar fins que estiguin cuites,
A 160 ª

PASSAR A UNA SAFATA RUIXAR AMB  OLI D'OLIVA

I ... 


FET!

EMPLATAT





PETITS CHOUX FARCITS DE NATA
I
GANACHE DE XOCOLATA 




COM ÉS FA

En primer lloc, hem de pesar la farina a la Thermomix i reservar. 
Abocar en el got de la Thermomix l'aigua, la mantega, la sal i el sucre 
i
 programar 5 minuts, 90º, velocitat 2. 
Afegir la farina de cop 
programar 15 segons a velocitat 4.
 Deixar temperar retirant el got de la màquina.

Posar el got de la Thermomix de nou a la màquina,
 programar velocitat 4
 i 
afegir els ous a poc a poc. Deixar reposar en una màniga pastissera.

Preescalfar el forn a 250º i, quan estigui calent, fer piles de massa, 
amb la màniga,
 sobre una safata greixada, 
separats uns dels altres.


GANACHE A LA MEVA MANERA

MITJA TABLETA XOCOLATA NESTLE POSTRES
50 G DE PREPARAT DE XOCOLATA A LA TASSA DE LA PASTELERIA UÑO
LLET

FET AL BANY MARIA SENSE DEJAR DE REMENAR


I...

FET!


LLOBARRO A LA PAPILLOTE AMB VERDURETES











BO I SA



EMPLATAT







DETALL




DETALL




DETALL



RECEPTA

INGREDIENS

1 LLOBARRO PER RACIÓ
VERDURETES VARIADES TALLADES EN JULIANA
LLIMONA
SAL I PEBRA
OLI D'OLIVA


ESTRIS

PAPER D'ENFORNAR
PAPER D'ALUMINI



COM ES FA

COL·LOCAR UN FULL DE PAPER DE  ENFORNAR SOBRE LA SAFATA DE FORN
COL·LOCAR A SOBRE VERDURETES
I
  AFEGIR EL LLOBARRO SALPEBRAT
RUIXAR AMB  OLI D'OLIVA I TANCAR AMB EL PAPER D'ENFORNAR
I
  FER UN PAQUETET, PER ASSEGURAR QUE NO SURTI VAPOR EMBOLICAR AMB PAPER D'ALUMINI
 I
COL·LOCAR AL FORN
  170ª DE 30 A 45 MINUTS,
RETIRAR I OBRIR AM CURA DE LA TEMPERATURA
TREURE LA PELL I  LES ESPINES 
I
COL·LOCAR EL LLOBARRO JUNTAMENT AMB LES VERDURES,RIXAR AMB OLI   D'OLIVA
  I
  SERVIR


I ...

FET!






dissabte, 21 de febrer del 2015

PETIT PLAER







 AIXÒ NO HO FAIG SOVINT, PERÒ, AVUI M'HE DONAT EL GUST
 D' ASSABORIR 
AQUESTA
 BARREJA DE SABORS 


OU FERRAT




EMPLATAT




CARXOFES ENFARINADES I FREGIDES



PATATES PALLA




XUCRUT DE COL


XUCRUT DE PASTENAGUES



DETALL



HUMMM !



SOPAR DE DIMECRES CENDRA A MATARÓ




A MATARÓ

El Dimecres de Cendra 
clou la setmana de Carnaval

Les disfresses es canvien pel negre del dol

 de l'Enterrament de la Sardina, 

que suposa 
l'inici de la Quaresma




despulles d'en Pellofa


LA PLAÇA DEL PEIX

LA VELLA QUARESMA







FI DE FESTA
 fotos  publicades per " EL TOT MATARÓ".




CULTURA A MATARÓ

El Carnestoltes arriba a la seva fi, i el Dimecres de Cendra ens porta diferents actes per acomiadar en Pellofa XXXVII.


ARRIBADA DE LA VELLA QUARESMA   Tot seguit / A la plaça de la Muralla 
Amb l’aparició de la Vellassa s’iniciarà la Lluita entre Velles i Vicis que acabarà amb la victòria de les forces quaresmals i l’inici de les set setmanes de dejuni i abstinència

Els excessos de la setmana de Carnaval estan arribant al seu final. Des del passat Dijous Gras fins avui que és Dimecres de Cendra s'han succeït set dies de bogeria i gresca que deixen pas ara a l'època d'abstinència i seny que marca la Quaresma. Aquest dimarts, diverses poblacions van celebrar les últimes rues de Carnestoltes. I aquest vespre l'Enterrament de la Sardina suposarà el punt final.

A Mataró, el Dimecres de Cendra és el dia més lluït del Carnestoltes mataroní. Any rere any, els mataronins s'apropen fins a l'Ajuntament on resten les despulles d'en Pellofa. Després de la comitiva funerària tindrà lloc la lectura del testament i la incineració que suposarà l'arribada de la Vella Quaresma. Bunyols i vi calent
Posaran el punt final de la festa.



NOSALTRES, ANY RERE ANY FEM EL SOPAR DE

DIMECRES DE CENDRA.



 AVUI SARDINES AMB PA EN TOMÀQUET
I
COCA DE TRAMPO MALLORQUINA



POSTRES
PASTÍS DE POMA



















Benvinguda quaresma!
 ara toca 
bunyols de vent, farcits de xocolata, nata o crema catalana



DITA POPULAR


Set setmanes de Quaresma, només en podrem menjar que arengades rovellades, mongetes i bacallà


RECEPTA D'APROFITAMENT "FONS DE NEVERA" PASTÍS DE VERDURETES






DIVENDRES FAIG NET DE "FONS DE NEVERA", 
SI HA SOBRAT PER CUINAR  UN PURE DE PASTANAGUES O SI HI HA PROU PER PASTÍS DE VERDURETES, LLAVORS 
HO FAIG

AVUI PASTÍS DE VERDURETES



A PUNT D'ENFORNAR




EMPLATAT


INGREDIENTS

1 ALBERGÍNIA
1 CARBASSÓ
1 CEBA TENDRA
3 PASTANAGUES
3 TOMÀQUETS DE BRANCA
1 PEBROT VERMELL
1 PEBROT VERD
SAL I PEBRA
OLI D'OLIVA




COM ES FA

ES TALLA LA ALBERGÍNIA, EL CARBASSÓ, LA CEBA I ELS TOMÀQUETS A RODANXES
TOT SEGUIT ES TALLA A TROSSOS MITJANS EL PEBROT VERMELL I EL PEBROT VERD
LES  PASTENAGUES ES PELAN  AMB UN PELADOR DE PATATES
I
UNA VEGADA PELADES ES VAN TALLAT  L'AMINES AL LLARG 
AMB EL PELADOR


AMB UNA  SAFATA DE FORN
ES COL·LOQUEN PRIMER LES RODANXES D'ALBERGÍNIES
DESPRÉS
ES COL·LOCA LES RODANXES DE CARBASSÓ
DESPRÉS
ELS TROSSOS DE PEBROT VERMELL
DESPRÉS ELS TROSSOS DE PEBROT VERD
A CONTINUACÓN LES RODANXES DE TOMÀQUETS
DESPRÉS
LA CEBA TENDRA
ES REPETEIX
LES RODANXES D'ALBERGÍNIES
DESPRÉS LES LÀMINES DE PASTANAGUES I PER ÚLTIM
ES REPETEIX
 EL CARBASSÓ
ENTRE CAPA I CAPA ES SALPEBRA , SUAUMENT
ES PRESSIONA AMB UNA ESPÀTULA I SE LI AFEGEIX OLI

COL·LOCAR AL FORN I
PROGRAMAR

60 MINUTS 150 GRAUS



I...

 FET!

ES POT CONSUMIR FRED O CALENT
SE LI POT AFEGIR AL EMPLATAT TOMÀQUETS CHERRY 
I
  FORMATGE FETA




dijous, 12 de febrer del 2015

SOPAR DIJOUS GRAS AMB FAMÍLIA, TRADICIÓ



ANIT, SOPAR DE DIJOUS GRAS

TRADICIÓ QUE VE DELS AVIS

UN ASSORTIMENT DE TRUITES VARIADES

DE TRUITA DE CARXOFES
DE TRUITA DE PATATAS I CEBA TENDRA
DE TRUITA DE XAMPINYONS
DE TRUITA D'ALBERGÍNIES 
DE TRUITA BOTIFARRA NEGRA I CEBA TENDRA







BOTIFARRA D'OU, BOTIFARRA NEGRA, BOTIFARRA BLANCA, BOTIFARRA DE PEROL 
AMANIDA
DE CANONGES
TOMÀQUETS CHERRY I FORMATGE "FETA" A DADETS 
AMB VINAGRETA


 I
 EN  JORDI I LA MARTA HAN PORTAT  UNA BOTIFARRA DE "truita de patata" ESTAVA BONISSIMA 


la meva llimonada feta a casa








TORRE DE TRUITES 




EMPLATAT




DETALL





POSTRES
COCA DE LLARDONS
I
PASTISSETS DE NATA I CREMA




I NO POR FALTAR EL TROC DE XOCOLATA




DETALL
COCA DE LLARDONS


TRADICIÓ

Tradicionalment el dijous gras o dijous llarder és el primer dia del Carnaval o Carnestoltes,[1][2] tot i que actualment en nombroses poblacions la festa s'ha ampliat en el nombre de dies de celebració. És tradició prendre la botifarra d'ou en aquest dia a més d'altres de semblants com la blanca o la negra. També és costum prendre truita de botifarra. A l'hora d'esmorzar, per postres o per berenar, en els carnavals més autòctons es menja la coca de llardons.[3]
El dijous de les comares és el dijous anterior al dijous llarder i dos dijous anteriors al dijous gras és el dijous dels compares. Actualment es llancen ous, a vegades confrontant actes vandàlics, introduint així l'arribada de carnaval.
El dijous anterior al Dimecres de Cendra, conegut, popularment, com a Dijous Gras, Jarder o Llarder, és el tret de sortida tradicional a les festes de Carnaval arreu del país. Aquest dia és costum celebrar àpats familiars que tenen per protagonista a tot tipus de menges que combinen els ous amb la carn