dimecres, 29 de maig del 2013

TRANSGÈNICS




Saps com conservar els aliments?


Els aliments transgènics procedeixen d'organismes als quals se'ls han modificat els gens. ¿I per què? Per aconseguir alguna propietat de la qual mancaven (plantes més resistents a insectes) o per potenciar una propietat que ja tenen (cereals amb un alt contingut en proteïnes).
La majoria dels organismes genèticament modificats pertanyen al món vegetal, però també hi ha animals transgènics, com salmons que arriben a una grandària superior al de la seva forma natural o ovelles que donen més llana.
Seguretat per al consum humà
La principal preocupació que provoquen aquests productes és la seva seguretat: si poden afectar la salut del consumidor i al medi ambient. Per evitar possibles riscos, l'Organització per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) i l'Organització Mundial de la Salut (OMS) han dictat normes sobre la seva ocupació en l'alimentació i avaluat a fons l'impacte del seu consum.
No hi ha cap dada científica que indiqui que aquests aliments suposin una amenaça per a la salut del consumidor, inclòs el nen. Tanmateix, les autoritats sanitàries obliguen a advertir en l'etiquetatge dels productes elaborats si porten ingredients genèticament modificats.
Risc per al medi ambient
Pel que fa al risc ambiental, sembla ser que en els llocs on aquests aliments es cultiven, de vegades es produeix una transferència de gens de la varietat modificada a la silvestre: l'espècie transgènica avança i l'autòctona desapareix, això és, es produeix una pèrdua de biodiversitat.
De moment són pocs els transgènics que arriben a la nostra taula, i aquests s'han d'identificar en l'etiquetatge. Els pares podem decidir si els consumim o no i, si preferim no prendre'ls, existeixen alternatives.


Per: José Manuel Moreno Villares. Pediatra i metge adjunt de la Unitat de Nutrició Clínica de l'Hospital Matern Infantil 12 d'Octubre de Madrid.


1 comentari:

  1. Haurem de proregir el menut, farem un hortet a llancá i li pescarem llusets

    ResponElimina